Plazma mýtov zbavená

04.02.2009 Celý región

Pravda o skutočnej spotrebe televízorov a ekologických nárokoch
Bratislava 2. februára 2009 – Okolo plazmovej technológie existuje celý rad mýtov, poloprávd a omylov. Navyše, prednedávnom niektoré médiá zverejnili nepresnú informáciu o možnosti zákazu plazmových televízorov v krajinách EÚ z dôvodu ich vysokej energetickej náročnosti. Tieto informácie sa nezakladajú na pravde a ich využitie bolo skreslené a účelové.
Hlavným terčom niekoľkých článkov reagujúcich na pripravovanú smernicu EÚ, ktorá sa týka nového nastavenia energetických tried pre všetky typy televízorov, sa stala energetická náročnosť plazmových televízorov.
„Minimálne štandardy efektívnosti budú musieť splniť všetci výrobcovia všetkých zobrazovacích technológií, pokiaľ budú chcieť svoje televízory vyrábať, dovážať a predávať na európskom trhu. Táto regulácia by mala byť vydaná v druhej polovici roka 2009, “ hovorí sa v oficiálnom vyhlásení Európskej asociácie ICT priemyslu. Plazmové a LCD televízory spoločnosti Panasonic však tieto štandardy spĺňajú už teraz.

Upozornime teraz na niektoré fakty, ktoré sú v súvislosti s plazmami neodškriepiteľné.

Obrazová kvalita
Panasonic je výrobcom špičkových televízorov využívajúcich plazmové obrazovky, ako aj LCD televízorov s panelmi IPS Alpha. V prípade, že je zákazník limitovaný priestorom, alebo bude svoj televízor používať v silno osvetlených priestoroch (napr. v kuchyni), je vhodné zvoliť technológiu LCD. Pokiaľ je ale pre koncového užívateľa prioritou čo najvyšší obrazový a zvukový zážitok, je prirodzenou voľbou plazmový televízor s veľkou uhlopriečkou obrazovky (meter a viac). O výnimočnosti obrazu plazmovej televízie je možné sa presvedčiť nielen na vlastné oči, ale je preukázateľná aj na základe mnohých merateľných hodnôt definujúcich kvalitu obrazu, ako sú napríklad kontrastný pomer, farebné rozlíšenie, farebná hĺbka alebo rýchlosť odozvy obrazovky. Plazma sa tiež oveľa lepšie vyrovnáva s priemernou kvalitou bežného televízneho vysielania a aj nedostatočne kvalitný signál zobrazí šetrnejšie. Plazmová technológia vo všetkých týchto aspektoch jednoznačne prekonáva možnosti iných v súčasnosti komerčne dostupných zobrazovačov (LCD, klasické vákuové obrazovky).

Ukazovateľ energetickej spotreby produktov
Ďalším faktom, ktorý poškodzuje všeobecné povedomie o plazmových televízoroch, je ukazovateľ energetickej spotreby produktov. Ten je povinne uvádzaný na obale a pre spotrebiteľa môže slúžiť ako pomôcka pri rozhodovaní. Ukazovateľ energetickej spotreby (príkonu) sa vždy uvádza v maximálnych hodnotách (špičková spotreba energie). Zatiaľ čo v prípade väčšiny LCD panelov je energetická spotreba konštantná a túto maximálnu uvedenú hodnotu produkt spotrebováva stále, plazmy majú energetickú spotrebu premenlivú. Dôvodom je princíp tvorby obrazu. Samotný LCD panel nevydáva žiadne svetlo, pretože to má na starosti podsvietenie panela. Naproti tomu v plazme je každý jednotlivý bod obrazu samostatným zdrojom svetla. Vo všeobecnosti teda plazmové panely hospodária s energiou efektívnejšie.
Aby bolo možné si urobiť predstavu o reálnej spotrebe elektrickej energie plazmových televízorov Panasonic VIERA, bola oslovená nezávislá organizácia IZM Fraunhofer (Institut Zuverlassigkeit und Mikrointegration), aby urobila test spotreby najpredávanejšieho plazmového televízoru TH-42PX80 spolu s inými podobnými televízormi.
Test spotreby prebiehal na televízoroch s uhlopriečkou 100-110 cm podľa normy IEC 62087. Testovala sa spotreba s prednastavenými hodnotami výrobcu a tzv. ideálnym nastavením.

Najzásadnejší vplyv na spotrebu energie televízora má jas určitej scény. Všetky televízory majú niekoľko obrazových režimov, ktoré používajú rôzny jas. Záleží teda na ich nastavení. Celkovo sa dá povedať, že spotreba plazmy je vyššia, čím svetlejšie sú vysielané obrazy. Energeticky najnáročnejšie je teda napríklad sledovanie zimných športov a naopak, spotreba plazmy je tím nižšia, čím viac sú zobrazené scény tmavšie, ako to býva v prípade väčšiny filmov, seriálov a podobne. „Väčšina televízorov spotrebováva elektrickú energiu taktiež v závislosti na intenzite svetla v okolitom prostredí. Čím väčšie svetlo je v miestnosti pri sledovaní televízora, tým väčšia je spotreba energie. Pre bežného diváka to však znamená, že pri bežnom sledovaní televízora s klasickým programovým obsahom v slabo osvetlenej obývačke jeho plazma spotrebuje v priemere menej než 50% uvedenej maximálnej hodnoty elektrickej energie na rozdiel od LCD televízora, ktorý spotrebúva takmer neustále 100%“, hovorí Lukáš Holub, produktový manažér spoločnosti Panasonic pre TV.

Panasonic TH-42PX80EA

Panasonic hľadá neustále cesty k znižovaniu spotreby elektrickej energie. Jednou z tých, ktoré môže jednoducho ovplyvniť aj sám užívateľ je EKO režim, ktorý je prítomný v drvivej väčšine televízorov Panasonic VIERA. Pri aktivácii tohto režimu se zapne senzor hodnotiaci intenzitu svetla v okolí a prispôsobuje jej jas televízora. Nielenže sa tým zníži spotreba elektrickej energie až o 55%, ale zároveň šetrí oči diváka. Samotné ľudské oko zníženie jasu nezaregistruje, naopak, bez ohľadu na okolité podmienky ho vníma stále rovnako. Divák se tak nemusí báť zhoršenia obrazovej kvality.

Koľko stojí hodina sledovania televízie?
Elektrospotrebiče sú až na treťom mieste v spotrebe energie v domácnosti. Z tých, ktoré najviac zaťažujú našu peňaženku, môžeme vymenovať chladničku a mrazničku, ďalej umývanie riadu teplou vodou, ale i bežný stolový počítač, alebo obyčajné osvetlenie domácnosti. Rádio a televízory se podieľajú na domácej spotrebe elektriny asi 9%. Finančné rozdiely spôsobené vyššou alebo na druhej strane nižšou spotrebou elektrickej energie nie sú pri televízoroch natoľko markantné, ako sa mnohí spotrebitelia domnievajú. Rozdiely niekoľkých desiatok W/hod predstavujú centové hodnoty. Bežného diváka vyjde sledovanie akéhokoľvek typu televízoru (Plazma, LCD, vákuový televízor) radovo na niekoľko centov za hodinu.
Napríklad podľa sadzby D1 pri teste podľa normy IEC 62087 vykazuje plazmový televízor TH-42PX80EA spotrebu zodpovedajúcu 0,024 € (72 halierom) vrátane 19% DPH za hodinu. Aktiváciou Eko režimu klesne hodinová priemerná spotreba televízoru Panasonic VIERA TH-42PX80EA na 0,014 € (41 halierov) vrátane 19% DPH.
V ročnom vyjadrení tak zaplatíte pri 5 hodinovom dennom priemernom sledovaní televíznych programov približne 43,8 € (1320 Sk). Za takúto sumu sa Vám dnes pravdepodobne nepodarí naplniť nádrž vášho automobilu.

Hovoríme len o spotrebe energie, ale čo ostatné parametre ovplyvňujúce životné prostredie?
Náklady na spotrebu energie nepredstavujú všetky náklady, ktoré ovplyvňujú životné prostredie. Je potrebné hovoriť aj o výrobe produktov. Panasonic ako prvý na svete zo svojich plazmových televízorov odstránil olovo a dokonca i prudko jedovatú ortuť. Ročne tak ušetrí prírodu od viac ako 350.000 kg olova. Samotná technológia výroby plazmových obrazoviek je energeticky menej náročná pri nižšej produkcii odpadov a prebieha na jednom mieste, čím sa zjednodušuje zvyšovanie a kontrola ekologických štandardov. Plazmové panely používané v Európe sú vyrábané v jednej z najmodernejších tovární s jednou z najnižších produkcií CO2 a druhotného odpadu na svete. Spoločnosť Panasonic si veľmi dobre uvedomuje svoju spoluzodpovednosť za stav životného prostredia a preto dlhodobo prísne dodržiava všetky štandardy a sama vydala Vyhlásenie o starostlivosti o životné prostredie a zároveň prijala Zelený plán pre rok 2010, ktorý stručne načrtáva víziu spoločnosti vo vzťahu k plneniu konkrétnych ekologických cieľov v horizonte desiatich rokov.

Záleží vám skutočne na spotrebe elektrickej energie?
Spotrebu jednotlivých prístrojov môžeme sami ovplyvniť spôsobom, akým s nimi zaobchádzame. Nečakané množstvo elektrickej energie je možné ušetriť, pokiaľ nenechávame prístroje v pohotovostnom režime spánku tzv. Stand by, ale vypíname ich vytiahnutím šnúry zo zásuvky. Veľká časť domácich elektrospotrebičov, ako televízory, videá, počítače, tlačiarne atď. totiž takto odoberá prúd, aj keď sú vypnuté. Jedná sa síce o niekoľko wattov za hodinu, ale v dlhom časovom úseku pri odbere 24hod/denne nejde o zanedbateľné čiastky. V prípade, že televízor je zapnutý iba v Stand-by režime, elektromer tento odber ani nemusí zaznamenať, pretože ide o hodnotu pod hranicou jeho citlivosti (cca 0,7W). Hodnoty spotreby všetkých televízorov Panasonic sú nižšie než nové požiadavky EU.

Neustály vývoj technológií
Spoločnosť Panasonic se dlhodobo snaží o ekologickú úsporu u všetkých typov spotrebičov. Od roku 2007 sme nahradili ropné deriváty používané pri výrobe reproduktorov najrýchlejšie rastúcou drevinou sveta - bambusom. Bambus má okrem nižšej ekologickej záťaže i lepšie akustické vlastnosti. U televízorov napríklad ako prvý výrobca na svete odstránil jedovaté materiály ako je ortuť alebo životné prostredie veľmi zaťažujúce olovo. To odráža celkový záujem spoločnosti Panasonic o ekológiu a jej dlhodobé snaženie o ekologicky úsporné produkty. Navyše zo súčasných komerčných technológií (Plazma, LCD, CRT) je plazmová technológia najmladšia (prvé použitie LCD v 70. rokoch minulého storočia v kalkulačkách a hodinách, prvá plazmová televízia koniec 90. rokov) a s najväčším potenciálom technologického a ekonomického rozvoja i pre budúcnosť. Panasonic naďalej pokračuje vo vývoji energeticky efektívnejších televízorov a s tým súvisiacich technológií, ktoré budú kombinovať najvyššiu kvalitu spolu s energetickou úsporou. Jedným z výsledkov tohto vývoja televízorov je úplne nová technológia NeoPDP, ktorú Panasonic predstavil na veľtrhu CES 2009. Nová technológia NeoPDP prináša ďalšie radikálne zníženie spotreby elektrickej energie, ktorá je zďaleka najnižšia v porovnaní so súčasnými modelmi televízorov pri zachovaní rovnakej kvality obrazu.

Všetky uvedené údaje se vzťahujú na televízory Panasonic. Porovnanie spotreby televízorov bolo vykonané nezávislou organizáciou Institut Zuverlassigkeit und Mikrointegration pri identickom alebo podobnom nastavení a sledovaní rovnakého programu rovnako dlhý čas v rovnakých projekčných podmienkach. Ako referenčný film bolo použité DVD Harry Potter a Fénixov rád. Norma IEC 62087 špecifikuje metódy merania spotreby väčšiny zariadení spotrebnej elektroniky. Na rozdiel od podmienok merania v normách pre bezpečnosť sú podmienky týchto meraní zhodné s podmienkami prevádzky týchto zariadení.

O spoločnosti Panasonic
Panasonic Corporation je svetovým lídrom vo vývoji a výrobe elektronických produktov pre širokú škálu spotrebiteľských, obchodných a priemyslových aplikácií. Spoločnosť sídliaca v japonskej Osake vykázala za finančný rok končiaci 31. marcom 2008 čisté konsolidované tržby vo výške 9 068,9 miliardy japonských jenov (zhruba 90,52 miliardy amerických dolárov). S akciami spoločnosti sa obchoduje na burzách v Osake, Nagoji a New Yorku (NYSE: PC). Viac informácií o spoločnosti a značke Panasonic nájdete na internetových stránkach http://panasonic.net

Mmd Public Relations
Zuzana Šimová, Peter Šatka
 

Vyberte región